Kysymyksiä ja vastauksia (FAQ)

Olemme keränneet Scalibor® vet -pannasta useimmin kysytyt kysymykset ja vastanneet niihin alla. Jos et löydä vastausta kysymykseesi, voit ottaa yhteyttä info_ah_finland@merck.com, niin vastaamme mielellämme.

Collie-rotuisten koirien ei ole osoitettu olevan muita koiria herkempiä deltametriinille. Collie-rotuisilla koirilla ja niiden sukulaisroduilla on todettu mutaatio MDR1-geenissä, joka muuttaa veri-aivoesteen toimintaa siten, että rodut ovat muita herkempiä tietyille lääkeaineille, esim. ivermektiinille, jota on joissakin hevosten sisäloislääkkeissä. Pyretroideja (joihin Scaliborin vaikuttava aine kuuluu) kohtaan tällaista periytyvää herkkyyttä ei ole todettu.

Koiralle sopivan pannan pituus määräytyy koiran kaulan paksuuden mukaan. Lyhyempää 48 cm:n pituista pantaa suositellaan pienille ja keskikokoisille koirille. Pitempi 65 cm:n pituinen panta on tarkoitettu suurikokoisille koirille. Soljen jälkeen jätetään 5 cm kasvu- ja kiristysvara ja ylijäävä osa leikataan pois.

Pantaa on pidettävä jatkuvasti kaulassa suojatehon varmistamiseksi. Pannan voi ottaa lyhyeksi ajaksi esim. silloin, kun koira menee uimaan tai koira on kokeessa tai näyttelyssä. Koska panta saavuttaa täyden tehonsa viikon kuluttua, panta tulisi asettaa yhtä viikkoa ennen kuin koira todennäköisesti altistuu punkeille.

Teho ei vähene, vaikka panta joutuisi satunnaisesti kosketukseen veden kanssa. Panta on kuitenkin irrotettava ennen koiran päästämistä uimaan, koska vaikuttava aine on haitallinen kaloille ja muille vesieliöille. Ensimmäisen viiden päivän aikana jolloin koira käyttää pantaa, sitä tulisi estää uimasta.

Valmistetta voidaan käyttää tiineyden ja imetyksen aikana.

Pantaa ei saa käyttää kissalla. Vaikuttava aine on myrkyllistä kissoille.

Leikin tiimellyksessä satunnaisen suulla tapahtuvan kosketuksen ei ole todettu aiheuttavan riskiä. Siinä epätodennäköisessä tapauksessa, että koira todella pureskelee pantaa, sillä saattaa ilmetä seuraavia oireita: koordinoimattomia liikkeitä, vapinaa, kuolaamista, oksentelua ja takaruumiin jäykkyyttä. Nämä oireet häviävät yleensä 48 tunnin kuluessa. Jos koira syö pantaa ja sille tulee oireita, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Henkeä uhkaava myrkytys on silti pienelläkin koiralla äärimmäisen epätodennäköinen tapahtuma. Panta on lujaa tekoa ja kaikki vaikuttava aine ei vapaudu, ellei pantaa jauheta hienojakoiseksi jauheeksi.

Harvinaisissa tapauksissa (harvemmalla kuin 10:llä 10 000:sta eläimestä) on havaittu paikallisia ihoreaktioita (kutina/raapiminen, punoitus/ihottuma, karvanlähtö) kaulalla ja iholla yleisesti.
Hyvin harvinaisissa tapauksissa (harvemmalla kuin yhdellä 10 000:sta eläimestä yksittäiset ilmoitukset mukaan luettuina) on raportoitu muuttunutta käyttäytymistä (esim. unisuus, yliaktiivisuus), johon liittyy usein ihoärsytys; ruoansulatuskanavan oireita (esim. oksentelu, ripuli, syljen liikaeritys) ja neurologisia oireita (esim. haparointi ja lihasvapina), jotka lievenevät 48 tunnin sisällä pannan poistosta). Poista panta, jos havaitset edellä mainittuja oireita. Huolellinen pesu pesuaineella voi vähentää deltametriiniä koiran turkista ja ihosta.

Vaikuttava aine, deltametriini, ei imeydy ihon läpi. Koiraa silittämällä käsiin saatu deltametriinimäärä on päivässä maksimissaan kymmeniä mikrogrammoja. Tämä määrä ei aiheuta ihmiselle vaaraa.

Vastaus: Pakkauksessa mainittu kestoaika (Käyt. viim.) kertoo kuukauden, jonka lopussa panta on viimeistään otettava käyttöön, eli asetettava koiran kaulaan. Panta tehoaa käyttöönotosta 5-6 kuukauden ajan.

Naaraspuutiainen 2-4 mm
Urospuutiainen
Nymfi 1-1,5 mm
Toukka 0,3-0,5 mm