Punkit eli puutiaiset

Puutiaiset ovat yhä yleisempiä metsien ja heinikoiden asukkeja ympäri maailmaa. Ne ovat aktiivisia melko viileässäkin eli silloin, kun lämpötila on yli 5 °C.

Pieni, hämähäkkimäinen puutiainen käyttää ravinnokseen koirien, ihmisten, lintujen, peurojen, pienten jyrsijöiden ja muiden eläinten verta. Puutiaiset piileskelevät kasvillisuudessa käyttäen kehittyneitä aistejaan sopivan isäntäeläimen havaitsemiseen. Kun sopiva isäntäeläin kulkee aluskasvillisuuden seassa, puutiainen tarrautuu siihen jaloillaan. Puutiaiset kiinnittyvät ihoon suuosiensa avulla. Ne imevät verta muutaman päivän ajan ja samalla niiden koko kasvaa huomattavasti.

Puutiaisten elämänkierto (muna-toukka-nymfi-aikuinen) vaatii kolme isäntäeläintä. Elääkseen puutiaisen on imettävä jokaisesta isäntäeläimestään verta. Aikuinen puutiaisnaaras saattaa munia ympäristöönsä jopa 10 000 munaa.

Puutiaisten levittämät taudit

Puutiaisen puremakohtaan voi kehittyä paikallinen tulehdus, joka ilmenee ihon turvotuksena, punoituksena ja kutinana. Pahimmillaan puremasta voi aiheutua halvausoireita. Runsas puutiaismäärä iholla voi saada aikaan anemiaa, voimakasta laihtumista tai jopa menehtymisen. Puutiaiset voivat myös kantaa taudinaiheuttajia, jotka saattavat aiheuttaa hengenvaarallisia sairauksia, kuten borrelioosi, babesioosi, anaplasmoosi ja puutiaisaivokuume. Oireet voivat olla piileviä, eikä kaikkiin näistä taudeista ole tehokasta hoitoa. Siksi asianmukainen puutiaistorjunta, esimerkiksi Scalibor pannan käyttö koiralla, on suositeltavaa.