Puutiaistartuntojen ehkäisy ja hoito

Puutiaisten torjunta

Puutiaisia voi silti tarttua sinuun tai koiraasi, vaikka olisit varovainen. Voit kuitenkin vähentää riskiä välttämällä heinikkoisia tai pensaikkoisia alueita, erityisesti vesistöjen läheisyydessä. Jos asuinalueellasi on puutiaisia, voit torjua niitä pihallasi pitämällä nurmikon lyhyenä ja tehdä näin esteen puutiaisille, joka vaikeuttaa niiden siirtymistä luonnontilaisesta kasvustosta pihapiiriin. Voit myös rakentaa noin metrin levyisen hakevyöhykkeen pihasi rajalle, josta on yhteys luonnontilaiselle alueelle. Muista lisäksi aina tarkastaa itsesi ja koirasi, jos olet ollut alueilla, joissa tiedetään olevan puutiaisia. Pukeudu tällaisilla alueilla mahdollisuuksien mukaan pitkiin housuihin ja saappaisiin.

Tee koiralle punkkitarkastus

Ei ole nopeaa tapaa tarkistaa koiraa puutiaisten varalta. Ne ovat voineet kaivautua syvälle turkkiin ja tarttua ihoon. Ennen kuin puutiaiset ovat imeneet verta isännästään, ne ovat hyvin pieniä ja siksi vaikeita havaita. Sen vuoksi koko turkki on kammattava ja koko iho on tutkittava erittäin huolellisesti. Kun puutiaiset imevät verta, niiden koko kasvaa. Silloin niiden havaitseminen on helpompaa. Puutiaiset olisi kuitenkin hyvä havaita ja poistaa ennen kuin ne ovat imeneet verta, koska taudinaiheuttajat saattavat muuten siirtyä puutiaisesta isäntään.

Poista puutiaiset koirasta

Ellei puutiainen ole vielä kiinnittynyt, sen voi vain poimia pois koirasta. Huolehdi tällöin, ettei puutiainen pääse enää siirtymään toiseen isäntäeläimeen. Jos puutiainen on jo kiinnittynyt ja alkanut imeä verta, se tulee poistaa varovasti. Vältä punkin murskaamista, koska silloin sen suuosat voivat jäädä ihon sisään ja aiheuttaa tulehduksen. Tartu punkkiin pinseteillä mahdollisimman läheltä koiran ihoa. Vedä punkkia hitaasti mutta voimakkaasti ihosta, kuitenkin niin että punkki pysyy ehjänä. Tarvittaessa kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi.