Borrelioosi

Borrelioosin eli Lymen taudin aiheuttajana ovat Borrelia burgdorferi sensu lato -ryhmän bakteerit, jotka tarttuvat niitä kantavan puutiaisen pureman välityksellä. Bakteerin siirtyminen puutiaisesta uhriin kestää noin kaksi vuorokautta.

Borreliabakteeria kantavien puutiaisten osuus Suomessa vaihtelee merkittävästi alueittain. Vuonna 2003 julkaistussa Turun alueella tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että joka 20. puutiainen oli infektoitunut. Helsingin alueella vuonna 1996 tehdyssä tutkimuksessa keskimäärin joka kolmannesta puutiaisesta löydettiin borrelioosin aiheuttaja.

Taudin itämisaika koiralla voi olla tutkimusten mukaan useita kuukausia, kun ihmisellä se on yleensä muutamia viikkoja. Toisin kuin suurimmalla osalla tartunnan saaneita ihmisiä, koiralla ei pureman ympärillä ole nähtävissä tyypillistä laajenevaa ihottuma-aluetta. Viitteitä tartunnasta on näin ollen koiralla mahdotonta havaita pian pureman jälkeen.

Koirilla borrelioosiin voi liittyä monenlaisia oireita, kuten ontumista, niveltulehdusta, kuumetta, laihtumista, sydän-, munuais- tai keskushermosto-oireita. Tyypillisimpiä oireita ovat ontuminen ja niveltulehdukset erityisesti etupolvessa ja kintereessä. Ontuminen saattaa olla ajoittaista ja se voi vaihdella eri jalkojen välillä. Nivelturvotusta ja -kipua ei välttämättä kuitenkaan todeta.

Tartuntaa voidaan hoitaa antibiooteilla. Yleensä hoito tehoaa hyvin taudin alkuvaiheessa. Hoidosta huolimatta noin 15-25% niveltulehduksesta kärsivistä koirista jää kroonisesti sairaiksi ja niveltulehdus uusii myöhemmin. Harvinainen munuaistautimuoto on yleensä kuolemaan johtava ja sydäntulehduskin usein henkeä uhkaava.