Borrelioosi
Borrelioosin eli Lymen taudin aiheuttajana ovat Borrelia burgdorferi sensu lato -ryhmän bakteerit, jotka tarttuvat niitä kantavan puutiaisen pureman välityksellä. Bakteeri alkaa siirtyä koiraan tai ihmiseen yleensä aikaisintaan 1-2 vrk:n kuluttua puutiaisen kiinnittymisestä.
Borreliabakteeria kantavien puutiaisten osuus Suomessa vaihtelee merkittävästi alueittain, ajankohdittain ja puutiaisten keruutavan perusteella. Vuonna 2020 julkaistussa Turun yliopiston tutkimuksessa tutkittiin lakanapyynnillä kerättyjä puutiaisia. Aikuisista puutiaisista 48.9 % kantoi Borrelia burgdorferii -bakteereita. Koirista ja kissoista ympäri Suomen kerätyistä puutiaisista taas 10.5% kantoi Borrelia burgdorferi -bakteereita Helsingin yliopiston vuonna 2023 julkaisemassa tutkimuksessa.
Taudin itämisaika koiralla voi olla useita kuukausia, kun ihmisellä se on yleensä muutamia viikkoja. Toisin kuin suurimmalla osalla tartunnan saaneita ihmisiä, koiralla ei pureman ympärillä ole nähtävissä tyypillistä laajenevaa ihottuma-aluetta. Viitteitä tartunnasta on näin ollen koiralla mahdotonta havaita pian pureman jälkeen.
Koirilla borrelioosi on tavallisesti oireeton, mutta siihen voi liittyä monenlaisia oireita, kuten ruokahaluttomuutta, laihtumista ja uneliaisuutta sekä harvinaisissa tapauksissa lisääntynyttä juomista ja virtsaamista. Tyypillisimpiä oireita ovat ontuminen ja niveltulehdukset. Ontuminen saattaa olla ajoittaista ja se voi vaihdella eri jalkojen välillä. Nivelturvotusta ja -kipua ei välttämättä kuitenkaan todeta.
Tartuntaa voidaan hoitaa antibiooteilla. Yleensä hoito tehoaa hyvin taudin alkuvaiheessa. Harvinainen munuaistautimuoto voi olla kuolemaan johtava ja sydäntulehduskin voi olla henkeä uhkaava.