Matkalla ulkomaille

Matkustettaessa ulkomaille koira on tärkeää suojata mahdollisimman hyvin loisia vastaan. Lämpimissä maissa elää luonnonvaraisena monia meillä harvoin tavattavia ja monille tuntemattomiakin loislajeja, kuten ruskea koiranpuutiainen. Suomessa ruskea koiranpuutiainen ei selviydy luonnossa, mutta viihtyy hyvin sisätiloissa ja on varsin vaikeasti hävitettävissä.

Useat puutiaislajit, joita tavataan Keski- ja Etelä-Euroopassa, voivat levittää vaarallisia, pahimmillaan jopa kuolemaan johtavia tauteja. Tällaisia koiriin tarttuvia taudinaiheuttajia ovat mm. Babesia canis, Hepatozoon canis sekä Ehrlichia canis -bakteeri. Lisäksi hietasääsket, joita elää mm. Välimeren alueella, voivat imiessään verta tartuttaa koiraan esim. Leishmania-alkueläimen.

Kaikki nämä tartunnat voivat aiheuttaa vakavia oireita ja niiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Edes oikea hoito ei välttämättä paranna koiraa. Siksi onkin tärkeää suojata koira ennen mahdollista ulkomaanmatkaa ulkoloisvalmisteella, joka tehoaa puutiaisiin ja hietasääskiin.