Puutiaisaivokuume (TBE)

Puutiaisaivokuume eli Tick Borne Encephalitis (TBE) on flaviviruksen aiheuttama tauti. Virus aiheuttaa tulehduksen keskushermostossa. Viruksen levittäjinä Euroopassa ovat Ixodes ricinus – ja Ixodes persulcatus -puutiaiset, joita molempia tavataan myös Suomessa. Virus tarttuu puutiaisen syljen välityksellä jopa alle tunnissa.

Tartunnan saaneilla koirilla saatetaan todeta kuumetta ja erilaisia keskushermosto-oireita, kuten vapinaa ja tasapainohäiriöitä. Suurin osa tartunnoista on kuitenkin oireettomia tai vähäoireisia. Taudin vakavuus vaihtelee lievästä, jopa oireettomasta tartunnasta vakavaan äkilliseen muotoon, jota sairastava koira voi menehtyä alle viikon kuluessa oireiden alkamisesta.

Taudinaiheuttajaa kantavia puutiaisia on erityisesti Suomen rannikolla ja saaristossa sekä Ahvenanmaalla. Näillä alueilla noin joka 200. puutiainen saattaa olla TBE-viruksen kantaja. Viruksen on todettu koiran lisäksi aiheuttavan myös ihmisen ja hevosen sairastumisen. Vuosittain ihmisillä todetaan 10-40 tautitapausta. Puutiaisaivokuumetta ihmisillä esiintyy erityisesti Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa. Tartuntoja on todettu myös Kokkolan ja Lappeenrannan seudulla. Parantavaa hoitoa taudille ei ole, mutta virusta vastaan on olemassa ihmisille rokote.